مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسانشمالی:
از دست زدن به نوزادان حیاتوحش خودداری کنید
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسانشمالی گفت: با توجه به فرارسیدن فصل بهار و آغاز دوره زادآوری بسیاری از گونههای جانوری، اداره کل حفاظت محیط زیست خراسانشمالی از مردم درخواست کرد از دست زدن نوزادان حیات وحش خودداری کنند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصراترک به نقل از ایسنا، رضا شکاریان اظهار کرد: در این فصل بسیاری از گونهها از جمله پستانداران و پرندگان، زادآوری میکنند و مشاهده نوزادانی که به ظاهر تنها هستند، کاملاً طبیعی است. در اغلب موارد، مادر برای تهیه غذا یا بهمنظور دور کردن خطر، موقتاً از نوزاد دور میشود و باز میگردد و دخالت انسانی میتواند بازگشت مادر را مختل کند.
وی تأکید کرد: هرگونه تماس انسانی با نوزادان حیات وحش، علاوه بر ایجاد استرس برای حیوان، ممکن است منجر به رها کردن نوزاد توسط مادر شود و جان او را به خطر اندازد.
وی از مردم خواست در صورت مشاهده نوزادان حیات وحش در طبیعت، با عدم دخالت و اطلاعرسانی به محیطبانان، نقش مؤثری در حفاظت از زیستبومهای طبیعی ایفا کنند.
محمد تقدیسی رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسانشمالی نیز در ادامه بیان کرد: اکنون فصل بارداری یوزپلنگهای آسیایی است و یکی از نگرانی و دغدغههای ما مسیر عبور و مرور اینگونه حیوانی است.
وی اظهار کرد: با توجه به جادهسازی در زیستگاههای حیات وحش، این امر موجب شده است زیستگاهها بهصورت جزیرهای بمانند و حیات وحش برای پیدا کردن آب و غذا مجبور به تردد بین این زیستگاهها باشند.
وی ادامه داد: بخشهایی از استانهای خراسانشمالی و سمنان زیستگاههای این گونه در حال انقراض در جهان است و جاده میان این دو استان، بلای جان یوزپلنگ آسیایی است.
تقدیسی توضیح داد: زمستان، فصل جفتگیری و بهار فصل بارداری یوزپلنگ است. یکی از دغدغههای ما جاده و تردد یوزپلنگ میان خراسانشمالی و استان سمنان است. بنابراین رانندگان در مسیرهایی که این حیوان در آنها تردد میکند، باید کاملاً احتیاط کنند تا با یوزپلنگ آسیایی برخورد نکنند.
وی بیان کرد: یکی از نقاط پرخطر جادهای برای یوزپلنگ آسیایی، مسیر عباسآباد است که در بخشهایی از آن منطقه توسط استان سمنان فنسکشی شده است تا یوزپلنگ نتواند از آن محل عبور کند. سال گذشته، در مناطق پرخطر خراسانشمالی ۲۴ تابلوی اعلام هشدار برای حفاظت از یوزپلنگ نصب شد. امسال نیز ۱۰ تابلوی اعلام هشدار به رانندگان نصب شده که تا حدودی موثر بوده است و رانندگان با احتیاط از آن مسیرها عبور میکنند.
وی اظهار کرد: یکی از اقداماتی که برنامهریزی شده تا در آینده نزدیک در مسیرهای جادهای پرخطر برای این گونه میان استان خراسانشمالی و سمنان انجام شود، ساخت زیرگذر است تا یوزپلنگ از این مسیرها تردد کند و مجبور به عبور و مرور از جاده نباشد.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسانشمالی تاکید کرد: منطقهای میان خراسانشمالی و استان سمنان به نام یوزکُنام وجود دارد که یک کریدور برای تردد یوزپلنگ میان دو استان محسوب میشود. این منطقه به بخش خصوصی سپرده شده است تا حفاظت آن را برعهده بگیرد.
وی در اینباره افزود: در اجرای این برنامه با هشت نفر از نیروهای بومی قرار داد بسته شده است تا پایش و مراقبت را در این منطقه انجام دهند.
تقدیسی اضافه کرد: یوزپلنگ به سختی دیده میشود اما وضعیت طعمههای موجود منطقه پایش شده است و عملکرد این بخش در بازه زمانی سه تا شش ماه بررسی میشود.