خودکفایی ۴۵۰ مددجوی کمیته امداد خراسانشمالی با بافت چهار هزار متر فرش
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسانشمالی گفت: ۴۵۰ زن مددجوی خراسانشمالی با تلاش بیوقفه و مهارت قالیبافی، در سالی که گذشت بیش از چهار هزار متر فرش تولید کردند و توانستند مسیر خودکفایی و استقلال مالی را با گرههایی محکمتر از گذشته طی کنند.
به گزارش ایرنا، فعالیتهای اشتغالزا در حوزه صنایعدستی بهویژه قالیبافی در سالهای اخیر به یکی از موثرترین مسیرهای توانمندسازی اقتصادی مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسانشمالی تبدیل شده است.
آماری که نشان میدهد بانوان سرپرست خانوار تحت پوشش این نهاد، تنها در سال ۱۴۰۳ موفق به بافت بیش از چهار هزار مترمربع فرش دستباف به ارزش حدود ۱۸۰ میلیارد ریال شدند؛ نتیجهای که حاصل حمایتهای هدفمند، بهرهمندی از راهبران شغلی و تکیه بر توان و اراده زنان این دیار است.
۴۵۰ زن سرپرست خانوار، ستون اصلی تولید فرش دستباف
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسانشمالی روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در حال حاضر ۴۵۰ نفر از زنان سرپرست خانوار زیرپوشش این نهاد در بخش صنایع دستی و به ویژه قالیبافی فعالیت دارند که سهم عمدهای در تولید فرش استان دارند.
مجید الهیراد با اشاره به درآمدزایی بالای فرش دستباف افزود: بر اساس برآوردها، درآمد ناخالص حاصل از هر متر فرش بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون ریال است و برای نمونه، یک فرش ۶ متری بیش از ۳۰۰ میلیون ریال ارزش دارد که معمولا در یک بازه زمانی حدود چهار ماه توسط بافندگان تکمیل میشود.
وی ادامه داد: از کل مبلغ فروش، حدود یکسوم صرف تهیه مواد اولیه شامل نخ، رنگ و ابزارهای بافت میشود و دو سوم باقیمانده بهعنوان درآمد خالص به دست بافندگان میرسد.
نقش راهبران شغلی در بهبود کیفیت و فروش تولیدات
مدیرکل کمیته امداد خراسانشمالی با تاکید بر اهمیت نقش راهبران شغلی در افزایش بهرهوری و فروش تولیدات مددجویان، اظهارکرد: در حال حاضر ۶ راهبر شغلی در حوزه فرش و صنایع دستی با این نهاد همکاری دارند.
به گفته وی؛ این افراد وظیفه آموزش فنی مددجویان، راهاندازی و تجهیز کارگاههای قالیبافی، تامین مواد اولیه مرغوب، نظارت و کنترل کیفی بر روند تولید و همچنین آموزش روشهای بازاریابی و عرضه محصولات را بر عهده دارند.
وی تصریح کرد: راهبران شغلی ضمن آشنا کردن مددجویان با اصول بازار، نقش تسهیلگر ارتباط بین تولیدکنندگان و خریداران را دارند و با بهرهگیری از تجربه و شبکههای ارتباطی خود، فرشهای تولیدی را با قیمت مناسب و درخور زحمت بافندگان به فروش میرسانند.
خرید تضمینی فرش از بافندگان تحت پوشش
الهیراد با اشاره به حمایتهای مالی و بازاری کمیته امداد گفت: سال گذشته این نهاد حمایتی ۴۰ تخته فرش بزرگ به متراژ ۲۱۰ مترمربع و ارزش بیش از ۱۲ میلیارد ریال از مددجویان خریداری کرده است تا بتواند سهم خود را در ایجاد ثبات بازار برای تولیدات قالیبافان ایفا کند.
وی افزود: سایر فرشهای تولیدی نیز با همکاری راهبران شغلی به بازارهای هدف داخلی معرفی و با قیمتهای رقابتی به فروش رسیده است و این روند علاوه بر تامین معیشت خانوادههای تحت پوشش، انگیزه بیشتری برای ادامه فعالیت در بین بافندگان ایجاد کرده است.
فرش؛ هنری سنتی با ظرفیت اشتغالزایی پایدار
مدیرکل کمیته امداد خراسانشمالی با بیان اینکه قالیبافی یکی از بهترین ظرفیتهای اشتغال خانگی در استان است، اضافه کرد: این هنر و صنعت به دلیل امکان انجام در خانه، هزینه پایین راهاندازی، نیاز حداقلی به تجهیزات و قابلیت پیوند با فرهنگ بومی، بستر مناسبی برای ایجاد درآمد پایدار و عزتمحور برای مددجویان به شمار میرود.
وی خاطرنشان کرد: برنامهریزی برای توسعه این حوزه در سال جاری نیز ادامه خواهد داشت و کمیته امداد در تلاش است تا با افزایش تعداد راهبران شغلی، ارتقاء سطح آموزشهای تخصصی، افزایش تسهیلات بانکی مشاغل خانگی و اتصال به بازارهای بروناستانی، زمینه رشد بیشتر فرشبافی را فراهم کند.
خراسان شمالی به لحاظ تنوع قومیت ها و فرهنگ ها، ظرفیت های بسیار بالا در تولید فرش دستباف دارد و شاهد تنوع در این زمینه از جمله فرش کردی، ترکی و ترکمن هستیم و فرش ابریشم دو رو که در منطقه راز و جرگلان این استان تولید می شود هم ظرفیت بسیار بالایی برای این منطقه محسوب می شود.
پنج هزار بافنده فرش ترکمن در خراسانشمالی و اغلب در منطقه جرگلان فعالیت دارند؛ پنج هزار نفری که بیشتر آن ها را زنان و دختران تشکیل می دهند و ۵۰۰ نفر از این بافندگان به بافت قالیچه دورو مشغولند و سالانه تا سه هزار متر قالیچه نیز تولید می کنند
دیدگاهتان را بنویسید