آشنایی با خواص گیاه کوهی «آنخ» در شیروان
به قلم غلامرضا مینا – پایگاه خبری اندیشه شیروان
«آنخ» یا همان «کاکوتی» یکی از گیاهان دارویی و کوهی بومی شمال خراسان است که در میان اقوام مختلف منطقه با نامهای گوناگونی شناخته میشود. در میان کرمانجها و ترکهای شیروان، این گیاه با نام «آنخ» یا «انوخ» شناخته میشود، در حالی که فارسیزبانان بیشتر از نام «کاکوتی» استفاده میکنند. کردهای خراسان نیز آن را «کلکوتی» یا «کهلیک اوتی» به معنای «علف کبک» مینامند.
این گیاه از خانواده نعنائیان و از خویشاوندان آویشن است و بیشتر در کوهستانهای شمال خراسان به صورت خودرو میروید. بهار هر سال، افراد زیادی برای جمعآوری این گیاه به دامنه کوهها میروند.
خواص دارویی و غذایی آنخ
آنخ گیاهی چندساله با بوتههایی پرپشت و به ارتفاع ۲۰ تا ۵۰ سانتیمتر است. از دیرباز در طب سنتی شمال خراسان برای درمان اختلالات گوارشی مانند اسهال و دلپیچه کاربرد داشته است. مردم منطقه معمولاً این گیاه را همراه با چای دم میکنند و گاهی نیز بهتنهایی، که در هر دو حالت نوشیدنی خوشعطر و خوشطعم حاصل میشود.
در میان دامداران و کوهنوردان، چای آنخ نوشیدنی محبوبی است که برای رفع خستگی و تقویت معده بسیار مفید دانسته میشود. همچنین افزودن آن به دوغ باعث کاهش اثرات گوارشی منفی مانند دلدرد میشود.
از دیگر خواص آنخ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• آرامبخش اعصاب و روان
• تقویتکننده گوارش و کمک به هضم غذا
• ضد درد (مؤثر در درمان دردهای مفصلی، سردرد، رماتیسم و سرگیجه)
• مفید برای افسردگی و بیحوصلگی
• کمک به تقویت کبد
• بدون عوارض جانبی و بسیار در دسترس
نحوه مصرف چای کوهی (آنخ)
برای تهیه دمنوش آنخ، یک قاشق مرباخوری از گیاه خشکشده را در یک لیوان آب جوش بریزید، در آن را با نعلبکی بپوشانید و ۲۰ دقیقه صبر کنید تا بهخوبی دم بکشد. پس از صافکردن، میتوانید آن را با کمی عسل میل نمایید. این نوشیدنی نهتنها به هضم غذا کمک میکند، بلکه برخلاف چای سیاه، آهن بدن را کاهش نمیدهد.
💢عضو پیج و کانال های ما شوید …
پایگاه خبری اندیشه شیروان(مجوز ۹۶۲۰۴)
فصایی مجازی برای تمام مردم شیروان
دیدگاهتان را بنویسید