خطر تنش آبی/۷۶ درصد سدهای خراسان شمالی آب ندارند
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی گفت: تا کنون، شاهد کاهش ۴۵ درصدی بارش نسبت به سال قبل بودهایم. به عنوان نمونه، میزان بارندگی اردیبهشت ماه امسال در استان تنها ۱۳ میلیمتر بوده، در حالی که پارسال ۶۵ میلیمتر بارندگی ثبت شده بود.
سید عقیل مرتضوی، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بجنورد با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی استان خراسان شمالی اظهار داشت: سالانه حدود ۹۸۸ میلیون متر مکعب آب در استان مصرف میشود که نزدیک به ۸۸ درصد این میزان، معادل ۸۷۰ میلیون متر مکعب، در بخش کشاورزی به مصرف میرسد. همچنین، حدود ۱۰ درصد آب استان (۹۰ میلیون متر مکعب) صرف شرب و بهداشت و ۲ درصد (۲۰ میلیون متر مکعب) نیز در بخش صنعت مصرف میشود.
مرتضوی تاکید کرد: مصرف آب در استان عمدتاً با شیوههای سنتی و غرقابی انجام میشود، گرچه در سالهای اخیر با همکاری سازمان جهاد کشاورزی بخشی از اراضی آبی زیر پوشش روشهای نوین آبیاری قرار گرفتهاند. با این حال، همچنان مصرف آب در بخش کشاورزی استان مشابه میانگین کشوری در حدود ۹۰ درصد باقی مانده است.
وی درباره وضعیت بارندگی نیز گفت: براساس آمار هواشناسی، از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه سال گذشته) تا کنون، شاهد کاهش ۴۵ درصدی بارش نسبت به سال قبل بودهایم. به عنوان نمونه، میزان بارندگی اردیبهشت ماه امسال در استان تنها ۱۳ میلیمتر بوده، در حالی که پارسال ۶۵ میلیمتر بارندگی ثبت شده بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی گفت: کاهش بارشها تاثیر مستقیم بر ذخایر آب سدهای استان داشته و حجم آب ذخیره شده در سدها تا امروز به ۲۴ درصد رسیده و ۷۶ درصد مخازن سدها خالی است. این کاهش ۳۰ درصدی ورودی سدها نسبت به سال قبل، تاثیر منفی جدی بر تامین آب بخش کشاورزی و صنعت خواهد گذاشت.
مرتضوی افزود: خط قرمز وزارت نیرو، تامین آب شرب استان است و با همراهی مردم مشکل جدی در این بخش نخواهیم داشت. اما بخش کشاورزی و صنعت برای عبور از این شرایط نیاز به مدیریت مصرف و همراهی جدی بهرهبرداران دارند.
وی تصریح کرد: کشاورزی پیشران توسعه و امنیت غذایی استان است و مشکل تامین آب میتواند چالشهای جدی برای تولید محصولات کشاورزی به همراه داشته باشد. در حال حاضر، ۲۱ هزار هکتار اراضی استان تحت پوشش ۸۰ سد فعال قرار دارند. به عنوان نمونه، سد شیریندره با ورودی ۲۰۰ لیتر در ثانیه، هماکنون ۳ هزار لیتر در ثانیه آب برای کشاورزان پاییندست تأمین میکند، اما باید توجه داشت که همراهی کشاورزان با مدیریت مصرف آب، لازمه پایداری این منابع در سالهای آتی خواهد بود.