فشار مضاعف دام به مراتع / تهدید جدی دشتهای خراسان شمالی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: طبق ظرفیت مرتعی استان، امکان چرای حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد دامی وجود دارد اما اکنون این عدد تقریباً دو برابر شده و فشار مضاعفی بر مراتع وارد میشود. همین موضوع، تخریب خاک، گرد و غبار شده است.
علی اسدی، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، ابعاد مختلف وضعیت عرصههای منابع طبیعی استان، چالشهای مرتعی و اقدامات حفاظتی را تشریح و اظهار داشت: وسعت کل عرصه منابع طبیعی استان حدود دو میلیون و ۴۱۲ هزار هکتار است.
وی افزود: از این میزان، یک میلیون و ۷۹۵ هزار هکتار را مراتع، ۴۳۴ هزار و ۵۰۰ هکتار را جنگلها و ۱۸۳ هزار هکتار را عرصههای بیابانی تشکیل میدهد. همچنین حدود ۲۵ هزار هکتار از جنگلهای استان متعلق به جنگلهای هیرکانی است که عمدتاً در حوزه مدیریت منابع طبیعی قرار دارند و بخش کوچکی از جنگل گلستان زیر نظر محیط زیست اداره میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: بیابانها کمتر از ۱۰ درصد عرصههای منابع طبیعی استان را تشکیل میدهند اما مهمترین چالش فعلی استان، از دست رفتن مراتع و مشکلات جدی قاچاق چوب است. با وجود خودروهایی که در جادهها در حال حمل چوب دیده میشوند، اما باید گفت پدیده جنگلتراشی و قطع سازمانیافته جنگلها در استان خراسان شمالی وجود ندارد و ساختار جنگلهای استان آسیب ندیده است. آنچه دیده میشود عمدتاً مربوط به درختان باغی یا اراضی زراعی فرسوده و دارای مجوزهای لازم است.
وی با تأکید بر فشار بیش از حد بر مراتع استان، خاطرنشان کرد: طبق ظرفیت مرتعی استان، امکان چرای حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد دامی وجود دارد اما اکنون این عدد تقریباً دو برابر شده و فشار مضاعفی بر مراتع وارد میشود. همین موضوع، تخریب خاک، گرد و غبار و افزایش سیلابها را در پی داشته است.
اسدی افزود: بیش از ۳۲ هزار نفر بهرهبردار مستقیم مراتع با پروانه مرتعداری در سطح استان فعالیت میکنند و نظارت کاملی بر ورود و خروج دامها در سه فصل چرای بهاره، پاییزه و زمستانه داریم. همچنین اطلاعرسانی لازم به دامداران و بهرهبرداران انجام میشود و در صورت تخلفات، تشکیل پرونده و برخورد قانونی صورت میگیرد.
وی از تربیت بیش از ۱۱ هزار همیار طبیعت در استان خبر داد و گفت: برنامههای آموزشی، ترویجی و فرهنگی با هدف آگاهیبخشی و فرهنگسازی با همکاری دستگاههای اجرایی و مدارس استان در حال اجراست که بیش از ۱۳۵ هزار نفر از دانشآموزان با این برنامهها آشنا شدهاند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی بر ضرورت مدیریت صحیح چرا، همراهی دامداران، مقابله با پدیده قاچاق چوب و توسعه آموزشهای همگانی برای حفاظت بهتر از عرصههای طبیعی استان تأکید کرد.
دیدگاهتان را بنویسید